110-ГОДИШНАТА ИСТОРИЯ НА СГРАДАТА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР, РАЗКАЗАНА В СНИМКИ

 

 

Експозицията се открива в понеделник в градинката пред театъра

Как е изглеждала преди 110 години една от най-емблематичните и красиви сгради в София – тази на Народния театър „Иван Вазов”? Част от тайната ще бъде разкрита този понеделник в един красив фоторазказ, който жителите и гостите на столицата ще могат да видят всеки ден до 30 септември.

Точно в 11:00 часа на 18 септември в градинката пред Народния театър неговият директор Мариус Донкин и кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, в присъствието на официални лица и медии, ще открият фотоизложба, посветена на 110-годишнината от откриването на сградата на най-големия театър у нас.

Експозицията разказва как се е променял през годините единствения български театър със 113-годишна история, чиято великолепна сграда е открита през 1907 г. Изложбата съдържа 30 платна с размери 1,20 на 1,20 м с около 90 запомнящи се исторически снимки. Част от тях, посветени на по-новата история на театъра, са дело на фотографа Божидар Марков.

Фотографиите припомнят знакови моменти от изграждането и реконструкциите Народния театър. Показани са архивни кадри от създаването на сградата, от реконструкцията през 1976 г., от реставрацията 2004-2006 г., когато се извърши мащабна реставрация и консервация на централната и южна част, на салона и фоайетата на Голяма сцена, обновена бе и позлатата на интериора, както и от последния ремонт през 2017 г.

„През всичките сто и десет години театърът се е наричал „Народен”, не само защото сградата му е една от най-красивите постройки в културния център на София, но и защото е вместилище на съзидателния дух на всички българи. Тя е фотографски разказ за величието на духа, вплетен в театралната сграда на първата ни сцена”, казва авторът на изложбата Божидар Марков.

 

Събитието се организира от Народния театър „Иван Вазов”, а негови партньори са Столична община, Alex Print, Hitachi, Z $ M Private co., Better Half Garage Wines и „Браново”.

Желязната завеса след пожара през 1923 г., когато по време на действието на „Геновева” от постановката на театъра „Апотеоз на родното драматично изкуство, по случай 65 години от първото българско театрално представление в Шумен” избухва пожар на сцената. Декорите пламват, а желязната завеса се оказва повредена и не може да отдели зрителната зала от сцената. Пожарът обхваща сцената, зрителната зала, дамския и мъжкия гардероби, ателиетата на театъра.

Театралният салон след пожара през 1923 г.

Юни 1973 г. – от 12.9.1972 до 28.03.1976 година под ръководството на арх. Иван Томов се извършва основна реконструкция, която връща основната сграда на театъра към вида й от 1907 година.

2004 – 2006 г. – Момент от ремонта и консервацията на двуфигурните скулптурни композиции, поставени в четирите ъгъла на покрива на сградата.
2004 – 2006 г. – По време на реставрацията 2004 – 2006 година зрителната зала претърпява сериозно обновление.

2004 – 2006 г. – Реставрация на централната фасада и надписа Народен театър „Иван Вазов”

2004 – 2006 г. – През 2004 г. се разработва план за реставрация на декоративните пластики на балконите и фоайетата с цел постигане на цялостна визия и свързването им в общ ансамбъл. Реставрацията започва от фоайето на Първи балкон. Подновени и освежени са фреските на купола на главното фоайе и позлатата на ъгловите орнаменти.

2004 – 2006 г. – момент от реконструкцията на покрива и фронтона.

По време на реставрацията през 2004 – 2006 г., екип от реставратори, художници и строители полагат много труд и талант, за да възстановят блясъка и красота на женските фигури под корниза на фасадата, фигурите на музите, разположени на фронтона, а също и фризовете от пластични форми под главния корниз.

Обновяване на позлатата на двете рамки на сцената.

Началото на ремонта през юни 2017 г. – подмяна на столовете в зрителната зала, която се прави за първи път от 1976 г. насам

Момент от ремонта през лятото на 2017 г.

Профилактика на кристалния полилей в голямата зрителна зала. Той е изработен в гр. Сливен от кристално стъкло и съдържа 164 кристални елемента и тежи 1000 кг. Профилактиката се прави през 5 години. За почистването той е свален от 18 метра височина.
You must be logged in to post a comment Login