Българско знаме на наградите „Оскар“ (ВИДЕО)

/ Guliver/Getty Images
„Зелената книга“ – разказ за сегрегацията, спечели награда Оскар за най-добър филм. По време на връчването на голямата награда на сцената се качи и Димитър Маринов, който носеше в джоба на сакото си българското знаме.

В „Зелената книга“ Димитър Маринов изпълнява ролята на руския виолончелист Олег и си партнира с Махершала Али и Виго Мортенсен.

„Зелената книга“ спечели общо три награди. Махершала Али като джаз пианиста Дон Шърли получи Оскар за най-добър актьор в поддържаща роля, а Ник Валелонга, Брайън Къри, Питър Фарели – за оригинален сценарий.
„Зелената книга“, възхваляван от едни като приятно завръщане към миналото, и осмиван от други като „версия с изтекъл срок на годност“ на „Да возиш мис Дейзи“, връща зрителя в 60-те години на миналия век, когато Тони „Лип“ Валелонга, италиано-американски охранител, е нает да вози и охранява Дон Шърли, известен афроамерикански джаз пианист по време на турнето му в силно консервативния американски Юг, където законите на Джим Кроу за сегрегацията все още се прилагат.

По време на пътешествието между грубоватия шофьор – в ролята Виго Мортенсен, и изискания музикант – Махершала Али, се заражда крепко приятелство.

„Цялата тази история е за любов. За това да се обичаме едни други, независимо от различията, и да открием истинската си същност“, заяви режисьорът на „Зелената книга“ Питър Фарели, познат предимно с комедиите си като „От глупав по-глупав“ и „Ах, тази Мери“.

91-вите награди Оскар бяха раздадени на пищна церемония в „Долби Тиатър“ в Холивуд, като тази година най-значимата филмова вечер остана без водещ за първи път от 30 години.

Dariknews.bg 
You must be logged in to post a comment Login