Дебютният албум на Илина Илиева е музикален феномен

 

Деси Тенекеджиева влезе в ролята на водещ, а фондация “Стоян Камбарев” продължава да сбъдва мечтите на младите творци

 

На 26-ти септември от 19 ч. в Studio 5, се състоя концерт – промоция на Viola la Musica – дебютния музикален албум на виолистката Илина Илиева – едно от музикални открития на Фондация “Стоян Камбарев”.

Владислав Андонов – ментор и дългогодишен преподавател по виола на Илина сподели, че появата на този албум е явление, поради факта, че в света има само няколко виолисти, които са се осмелили да запишат цял солов диск. В албума има общо 12 музикални произведения за виола на Bartolomeo Campagnoli, Henri Vieuxtemps, Max Reger и Марин Големинов.

 

Препълнена зала с млади хора, задушевна и приятелска атмосфера и червено вино – това бяха ключовите думи на вечерта. Развълнуваната Илина свири два пъти, а концертът завърши с общо изпълнение с дуетната ѝ половинка – цигуларят Филип Филипов.

Деси Тенекеджиева водеше музикалното пътешествие през цялата вечер, като изрично подчерта, че в този случай не е в ролята на актриса, а на продуцент на албума и на Председател на Фондация “Стоян Камбарев” – фондацията, която продължава да сбъдва мечтите на младите си таланти, като осъществява конкретни техни арт проекти – не само на носителите на голямата Награда за полет в изкуството, но и на всички номинирани за нея през годините.

Публиката се забавлява от сърце с любопитни истории около записа, фотосесията и краткото филмче за Илина, заснето преди три години,         по случай номинацията на 17 годишната тогава виолистка за Голямата награда на Фондацията.

 
 

Дебютният албум Viola la Musica на Илина Илиева сe продуцира и издава от Нова Филм и се осъществява с любезната подкрепа на Бон Марин и Ars Digital Studio, където е записан и мастериран. Студиото е на известния продуцент и оператор Иван Тонев, един от основателите на Фондацията, който присъства на събитието с цялото си семейство и изказа задоволство от това, че компанията му подкрепя младите таланти. Той покани Илина да записва безвъзмездно в студиото, дори след като стане голяма звезда и осъществи мечтата си да бъде солист на Берлинската Филхармония.

 

Накрая на вечерта Илина Илиева раздаде автографи върху всеки един от дисковете, изкупени от гостите на събитието, които извиха дълга опашка пред младата зведа. Деси Тенекеджиева сподели, че няма да се държи като типичен продуцент, а като приятел, който подкрепя и помага, поради което всички приходи от албума ще останат само за Илина.

 

Илина Илиева е родена през 1997 г. в София, показва изключителен музикален талант още от дете и в момента е една от младите надежди на българската класическа музика. Завършва музикалното училище “Любомир Пипков”, а сега е студент втора година в НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по виола на Владислав Андонов. Лауреат е на редица национални и международни конкурси. През 2014 година, едва 17 годишна, Илина става носител на Специалната награда на Фондация за изкуство “Стоян Камбарев”.

 

Понастоящем Илина Илиева е водач на виоловата група в един от най-престижните младежки оркестри в света – European Union Youth Orchestra, с който концертира по цял свят.

 

Вижте кратък филм за Илина Илиева

https://www.youtube.com/watch?v=PkFqThD5ptg

www.kambarev.org
You must be logged in to post a comment Login