Екатерина Атанасова – многократен републикански шампион по футбол на маса с много стил

Екатерина Атанасова е многократен републикански шампион по футбол на маса. През 2012 става Световен Шампион на Роберто спорт в Полша. През 2013 печели шампионската титла на World Championships – най-престижното състезание на МУЛТИТЕЙБЪЛ, а преди броени дни се завърна със златен медал от Австрия, където спечели първо място на Световните серии на Гарландо.

faa26acf3cd15f4c409785008eee21fb

 

  • Как започна всичко?

 

Всичко започна, както започва всичко хубаво – спонтанно, някак без да си давам сметка за това. На 10 играех по моретата с братята и татко, на 16 „цъках“ в подлеза на Ялта със съучениците ми от английската. На 19 играх на Софийски турнир, запознах се с други джагисти и на 20 вече станах Републикански шампион. Така си извоювах правото да участвам на Световното Първенство в Италия в края на годината. Когато стъпих в голямата зала с всички състезатели, маси, екипировка…спортен дух…Тогава вече знаех, че това е моето хоби и моят спорт и няма да ми отнеме много време да се опитам да стигна до почетната стълбичка. За себе си бях мотивирана и целеустремена, теглена от желанието за победа и любовта към състезателното начало.
96ebb0577a0af4a146592207539635ae

  • Разкажи ни за себе си!

Щеше да е по-лесно, ако се запознаем – трудно ми е да се описвам. Наскоро карах приятели в колата и спонтанно ми хрумна да ги попитам: „Как бихте се определили с три прилагателни?“ Те ми зададоха контра въпрос…В рамките на 3 секунди отговорих: „игрива, льолава, състезателна ”. Не съм сигурна, че е така…Обичам предизвикателствата и адреналина. Обичам и хората, приятелите, комуникацията…Не минава ден без спорт в моя живот. Обожавам да тичам, да танцувам и да се движа. Както и да творя разни неща – от бижута, до редене на пъзели, правене на картички… Възхищавам се на интелекта и на знанието, мечтая всеки ден и се боря със себе си – да се развивам и да ставам по-добра. Поне се опитвам. Имам най-прекрасното семейство на света и един прекрасен живот… Ще се опитам да е пълноценен. Верният ми другар от детските години – Мито Митов е едно от най-верните ми приятели, които са ме изградили като човек. Към момента работим заедно и се занимаваме с изработка на уеб сайтове и приложения. Обожавам ябълките и киселото мляко, аромата на топъл хляб и току-що направено кафе. Мисля, че съм влюбена в живота като цяло и нямам търпение да се събудя за всеки следващ ден. Може би затова не обичам да спя и го правя по необходимост.
В житейски план – завършила съм Първа Английска Гимназия в София, след това бакалавър по Икономика в Стопанския Факултет към СУ „Св. Климент Охридски“, магистър по „Финанси и Банково дело“ пак там. Малко по-късно завърших и следдипломна квалификация по Български народни танци към ХТМУ, София. Преподавала съм като асистент за 5 години в Стопанския Факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ специалности „Макроикономика“ и „Количествени методи за Икономически анализ“. От 2005 до 2015 бях в УС на Българската федерация по футбол на маса. От 2008 до ден днешен съм в УС на Международната федерация по футбол на маса. От края на 2014 учредих спортен клуб по джаги СК „Джагоарс“, със спортна база в София, както и с филиал в Благоевград.
91a1740b3674bbe33bf5c95563287366

  • Как минава един твой ден?

Различно. Но всеки ден включва работа в офиса, спортуване – джаги, тичане, танци или друго. Не гледам телевизия, защото не ми остава време, но задължително ям поне по едно кисело мляко на ден. Занимавам се с Международната Федерация по футбол на маса – тъй като съм в Управителния съвет от 2008. Управлявам спортния джаги клуб „Джагоарс“ и се стремя да „раздвижа“ джаги обществеността в България. Защото нея я има, но е необходимо реално да се случват неща, които да тласкат футбола на маса към развитие в нашата страна.

fe411483a91208873e13b5fa85199ec5

 

  • В момента България се нарежда на трето място в света при жените и на четвърто място като цяло в спорта футбол на маса в Официалната международна ранглиста на МФФМ. Как се постига такъв резултат?

 

С желание. Трудността е нищо пред желанието. Много неща са трудни, непосилни дори…Особено ако се оставиш на нагласата си да ги възприемаш така. И все пак – с усърдни тренировки, целенасочено положен труд, с поучаване от грешките и избягването им, с желание и себеотдаденост всичко се постига. Просто е въпрос на време. Разбира се, че трябва талант, но това е само необходимо, но не и достатъчно условие да се достигне върха.

26913ce26cd7914b4cf3971f9e956b17

 

  • Плюсовете и минусите на този спорт?Като всеки спорт – има травми и огромно напрежение. Всяко професионално занимание води до физическо и психическо изтощаване и износване, което има своето отражение по-натам.

За плюсовете ми трябва много време и може би една книга място J. Развива много качества, умения да се справяш в трудни ситуации, да надмогваш себе си, да се адаптираш. Да искаш да оцелееш, да победиш, да си по-добър….развива и координацията, концентрацията, ума. Стратегическото мислене и желанието за извоюване на позиции. Ставаш по-бърз и съобразителен. Макар и на пръв поглед елементарна, джагите като състезателна игра са далеч по-сложни за практикуване, особено когато целта е победа. Необходимо е търсене на балансирано положение в тази динамична игра. Трябва да си изключително съсредоточен и концентриран, вглъбен в играта и целеустремен към победа.

Изходната ми философия е, че е важно човек да прави нещата, които му харесват, които му се отдават. За да сме успешни е необходимо да сме уверени, да подхождаме със самочувствие – без колебание и страх от провал. Задължително обаче е да сме подготвени – в колкото се може повече аспекти – физически, психически, турнирен опит.

b36f711c2ad5e1c61c07ff809ae17cc4

 

  • Разкажи ни за клуб ДЖАГОАРС?

Към момента това е най-големият и най-бързо развиващият се клуб в България. В него членуват 60 активни състезатели на най-различно ниво – от абсолютно начинаещи, до състезатели с опит в национални и международни състезания с добри позиции в Международната ранглиста.
Всеки може да се запише в клуба – плаща се месечна такса, срещу която членовете му получават правoто на безплатни тренировки 2 пъти по 2 часа на седмица (към момента това са вторник и сряда от 19:30 – 21:30). Освен това издаваме клубна карта, както и лиценз за състезателя към Българската и Международната федерация по футбол на маса. Всеки член има право да се състезава за всички официални вътрешноклубни, междуклубни, национални и международни състезания от Официалния Спортен Календар. Безплатно е и участието на Дажгоарите в ежемесечните турнири за членове на клуба, които се провеждат в категории единици и двойки (Jago Open Singles & Jago Open Doubles). Организираме регулярни Team Building-и. дори сега ни предстои един – 01 и 02 август във Варна, където освен за удоволствие, Джагоарите ще се опитат да победят морските отбори на Варненския клуб „ДжаРа“ и Созополския „Нинджа Гларусите“.

Основната ни спортна база е в София – Спортен бар „Академията“, който се намира на бул. Тодор Александров 64, сградата на Кино Арена Запад (вляво от главния вход, на ниво -2). Имаме и филиал в Благоевград – Cornwall Stadium Благоевград, М. Стефан Иванов 1 Б

677074a29cdabe65624b2aa4cb933bee

  • Как се роди идеята за създаването му?

Идея за клуба по джаги имах отдавна, сега просто беше времето да се реализира. Винаги съм искала да мога да предавам знанието си на някой и да има място, където да се тренират джагите като спорт или поне като вид физическа дейност, която да развива умения у тези, които я практикуват. Клубът е прекрасен и надминава многократно очакванията ми и представите ми за него.

  • Какво е необходимо за съществуването на такъв спортен клуб?

Много неща. Не е лесно да се изгради, ръководи и поддържа спортен клуб, особено когато целта му е да развива играчите, да популяризира играта, да осигурява необходимите предпоставки за превръщането на футбола на маса /джагите/ в професионален спорт и в България.

Необходими са и финансови средства, които новосформиран клуб като нашия няма как да си набавя, освен чрез спонсори. Федерацията, Министерството на спорта и като цяло нито една институция в страната не отделя бюджет за този спорт. Намирането на спонсори също не е толкова лесно, макар че ние имаме какво да покажем пред света и бихме били добра реклама за фирми и компании от най-ралични браншове.

Но, отново – важно е да има желание, да има ръководител, да има мотивация и смисъл в поетите начинания. Грижи трябват, средства също, но основното е желание и целеустременост.

 313c3d254570e792c999c0a4e49a11c6

  • Какво предстои от тук нататък за теб и за клуб ДЖАГОАРС?

Всичко, каквото си поискаме. Членовете ни са активни и постоянни – отворени сме за всеки, който желае да тренира, дори и да е абсолютно начинаещ /в клуба има и такива членове, които вече се справят повече от добре/. Всички, които искат да разпуснат, да се „социализират“ или да прекарат малко време извън офиса и работата са добре дошли. Като организатори, ние направихме почти невъзможното, като само на 6 месеца бяхме организирали над 10 вътрешноклубни турнира и Първия Национален Клубен турнир: BULGARIAN FOOSBALL LEAGUE I. Там събрахме над 60 състезателя от цялата страна. Поставихме началото на междуклубните срещи на Национално ниво. Организирахме първия Български Шампионат с 60 професионални участника. И не само това – бяхме домакини и организатори на първия международен турнир по джаги JAGO INTER CUP 2015, където участваха 70 международни и български състезатели.
Отдавна мечтая за голям турнир в България и сега това предстои да се случи. След като бяхме одобрени за домакини – аз и СК „Джагоарс“ и ще домакинстваме на състезанието Sofia ITSF International Series, което ще се проведе на 30 октомври – 01 ноември 2015 в София. Участие са заявили топ състезатели от много страни. Очакваме и отбора на Канада. Сигурна съм, че това тсъбитие ще положи началото на редица големи турнири, в които ще участват все повече състезатели от цял свят.

 
You must be logged in to post a comment Login