„Изкуството да построиш сграда е синтез на живота в материализирана форма.“ – Алвар Аалто

Тематичната линия „Архитектите на света, в който живеем“ продължава с творчеството на „бащата на модернизма“ в скандинавската архитектура Алвар Аалто. Освен майстор на сгради, интериорен и продуктов дизайнер, той е и художник, и скулптор.

Хуго Алвар Хенрик Аалто е роден през 1898 година в Куортане, Финландия. „По-лесно е да се проектира гранд опера или градски център, отколкото еднофамилна къща.“ – споделя той. Някои от най-известните негови сгради са общежитието на масачузетския технологичен институт Baker House; сградата на кметство в Сайнатсало, Финландия; аудиториумът на Техническия университет и домът на културата в Хелзинки; църквата Riola Parish в Италия; църквата „Св. Дух“ във Волфсбург и операта „Аалто“ в Есен, Германия и сградата на зала „Финландия“. Мебелите, осветителните тела и декорациите, създадени от него и днес имат своето място в множество съвременни интериори.

„Създаването на всяка една от моите сгради започва с пътуване до Италия.“  – казва Аалто и сякаш тъкмо влиянието на италианската емоционалност към живота и чувство за естетика определят неговото творчество, индивидуализма му и изключително важния му принос за архитектурата на онези години.

Снимки – Internet, Pinterest
 

Бъдете верни на своята индивидуалност!

арх. София Папазова

 

За повече информация  – http://soffdesign.com/

P.S. Следете страниците на  359style.bg и Soff Design Studio  във фейсбук )))
You must be logged in to post a comment Login