Изложба „Какво се случва с правата на жените“

На 26 февруари (вторник) от 18:00 ч. в Галерия „Васка Емануилова“ ще се открие изложбата „Какво се случва с правата на жените“ в партньорство с Посолството на Израел в България.

ИЗЛОЖБА

 „КАКВО СЕ СЛУЧВА С ПРАВАТА НА ЖЕНИТЕ“

26.02.2019 – 31.03.2019 / Откриване: 26.02, вторник, 18:00 ч.

Куратор: Шърли Мешулам, продуцент Йосиф Бен-Басат
В партньорство с: Посолство на Израел, София

Програма на ВЕГ: Място за срещи – ГОСТ

Изложбата „Какво се случва с правата на жените?“ – търси отговори и задава въпроси с основен акцент, какви са съвременните усилия на жените да бъдат „чути“ и необходимостта от заявяване на условията им за проява във всички сфери на живота – изкуство, медии, музика, театър, в правото и политиката.

Експозицията включва 19 произведения на 13 артисти, повечето от които се изявяват в сферата на фотографията. Фокусът е върху „статута на жените“ в Близкия Изток и обръща внимание на жените в Израел, жените в палестинските общности и такива, израснали в плуралистични общества на светски, традиционни или религиозни култури. Подходът на артиста е едновременно критичен и разрушителен. Идеята на куратора е да отрази опитите на жените чрез изкуството да се конфронтират с „Дефиницията на правата на жените“ като основа на екзистенциалните проблеми, свързани с мястото, обществото, културата и дефиницията на Аза.

Откриването на изложбата ще бъде съпътствано и от танцов пърформанс „Пробуждане“ в изпълнение на Мириам Ангел ( Израел). Танцьорката посвещава това изпълнение на нейната баба  – балерината и художничка Дора Мушанова (1920-1994) – основател и пионер в авангардния модерен танц.

 

В изложбата участват: Ройт Ферстер, Ханан Абу Хюсеин, Айрис Хасид, Инбал Мендес-Флор, Игор Крутер, Двора Мораг, Гил Нешущан, Хана Шавив, Абир Султан, Даниел Чечик, Иля Ефимович, Амийра Касим Зиян, Аяла Клара Мишаев
You must be logged in to post a comment Login