ГАЛЕРИЯ НЮАНС и Лариса Илиева – „Тайните на Лоара“

Живопис

20 юни – 2 юли 2017

Откриване 20 юни (вторник) – от 18.00 ч. до 20.30ч.

Цикълът от картини обединени от заглавието „Тайните на Лоара“ е вдъхновен от артистичното наследство на Франция, представено в замъците по долината на река Лоара, наричана още „Градините на Франция“. Серията картини са създадени в парижкото ателие на художничката Лариса Илиева специално за предстоящата изложба в галерия Нюанс. Те представят  нейните живописни търсения с идеята за връщане към миналото, черпейки от него не само образи и теми, но и вкарвайки го в контекста на нашето съвремие. Противопоставянето на реално и абстрактно, декоративно и изящно, съвременно и класическо е в основата творческия процес на Лариса и са и  помагали да освободи въображението си и изразните средства за постигане на единно произведение. Стремежът й към разбулване на тайни и загадки от нечия история, съвпада с характерната мистериозност, която има „долината на кралете“ и която тласка към заиграване и пренареждане на различни артефакти с различно естетическо звучене. Темите за любовта, вечните страсти, хармонията, красотата остават близки на вътрешната настройка на Лариса за света.

Подобно на човешките преживявания,  композиции изникват от хаоса и преминават през различни етапи на развитие. Така, както се появяват и натрупват събитията от живота  в миналото, се появяват нови фигури, тонове, нюанси свързани в неделимата цялост на колорита. Ярките живописни петна нанесени с акрил, някъде гъсто, някъде ефирно, се съчетават с вибриращи участъци от текстилни колажи, чиито интензитет контрастира на спонтанните линеарни жестове изпълнени с перо и китайски туш.

Биография на автора:

Лариса Илиева е художничка на свободна практика, която живее и работи в Париж, Франция.

През 1996 г. завършва Факултета по изобразителни изкуства към Университета „Св. Св. Кирил и Методий“ във Велико Търново, със специалност живопис в класа на проф. Н. Русчуклиев.

В началото на кариерата си, повлияна от образната православна традиция, силно присъстваща все още във Велико Търново, Лариса се обръща паралелно и към класическата руска живописна школа. В симбиозата на тези две влияния тя усвоява и развива техниката на сухия пастел, с която успява да придобие международно реноме като участва в различни групови изложби. След 2009 г. Ларисaразделя творческата си работа и живот между Париж, Франция и България. От този момент тя напълно революционизира и освобождава творчеството си в съврвменни вибрации, като използва акрил, колаж, китайски туш и богатство на текстури, впускайки се да експлоатира хибридни сюжети. Нейните платна излъчват радостна виртуозност пълна с богатство на детайли във флуидни флорални преплитания, където се крият женски фигури или феерични създания.

Лариса Илиева успешно развива новата си живописна линия, има повече от 20 самостоятелни изложби в България, Франция, Люксембург, САЩ и участва в множество международни групови изложби. От 2012 г. тя участва в артистичен тандем със съпруга си художника Николай Панайотов, и досега имат реализирани 7 съвместни изложби в България, Франция и САЩ. През 2008 г. те създават „Бялото училище“, център за съвременно изкуство в село Стоките, Севлиевско, където творят и организират част от своите артистични прояви.

Title #0

Самостоятелни изложби:

2017     Изложба – живопис в Dalheim, Люксембург

2016     Галерия Arte Viva, Париж, Франция

2014   “ Personal Winds“, галерия „Catenary“, Санта Фе,    САЩ

             Изложба в Dada Project Studio, София, България

2013    „Сентрал Парк“, Dada Cultural Bar, София, България

2012    „Лариса в страната на чудесата“, Фондация Велмар, София, България

             Изложба в Бялото училище – арт център Стоките, България

2011     Галерия Edition 88, Люксембург

2010     Арт център Бялото училище, Стоките, България

2009     Градска галерия Севлиево, България

             Галерия Вароша, Ловеч, България
             Изложба – живопис в Dalheim, Люксембург

             Арт център Бялото училище, Стоките, България

2008     Арт Център Бялото училище, Стоките, България

2007     Галерия Green Cat, София, България

2004     Галерия Видима, Севлиево, България

2002     Галерия Неси, Бургас, България

1999     Галерия М, Русе, България

1998     Галерия Етерна, Варна, България

1997     Галерия Неси, Бургас, България

             Галерия Сираков, Велико Търново, България

 
You must be logged in to post a comment Login