Mynails- Как да си изберем подходяща пила за маникюр?

Трудно е човек да се ориентира в големия избор на пили за нокти, който се предлага на пазара. Вариращи от метални до стъклени, с малка или голяма абразивност, изгънати и прави, всичките са различни и е важно да знаем какво точно искаме да постигнем, за да можем да направим правилния избор. В тази статия ще ви разкажа кои са разликите между тях и коя пила е подходяща за съответния тип нокти и процедура.

Първо, нека започнем с абразивността.

Именно абразивността е индикаторът, който отговаря за “грубостта“ на пилата. Сигурна съм, че сте виждали пили 100/180 или 180/200 и не сте били сигурни коя точно е подходяща за вас.  Всеки номер отговаря за абразивността на едната страна на пилата и показва колко абразивни точки има на един квадратен инч (2,54 см). Съответно колкото по-малко точки, толкова по-големи са те като размер и толкова по-груба правят пилата. За да се ориентирате по-лесно, ето една полезна таблица:

 
Абразивност

Категория

За какво се използва

60- 80 Много груба За скъсяване на изкуствени и акрилни нокти. За оформяне на акрилни/ изкуствени нокти и краищата на други пили.
100- 150 Груба За скъсяване и оформяне на гел или акрилни нокти
150- 240 Средo груба За оформяне на акрилни нокти със средна дебелина, скъсяване на натурални нокти, вкл. ноктите на краката.
240- 600 Фина За почистване на повърхността на нокътя от неравности и полиране на естествени нокти.
600- 2400 Екстра фина За полиране и придаване на блясък на всички видове нокти.

 

Вторият важен момент при избирането на подходяща пила е материалът, от който са направени абразивните повърхности.

Тук можем да изберем от няколко типа:

Силициев карбид (Silicone Carbide)- един от най-твърдите възможни минерали, използва се при най-грубите пили. Самата пила се характеризира по лъскавина – черна повърхност с едри зъбци и остри ръбове, с ниска степен на абразивност (80-180).  Използването на тези пили често оставя черни частици на нокътя и дълбоки драскотини. Препоръчват се за махане на гел лак и работа с изкуствени нокти.

 

Алуминиев оксид (Aluminium oxide)- химическо съединение, широко разпространено в природата и също така единствения абразив, който може да се боядисва. От алуминиев оксид са направени белите и разноцветните пили. Неговите малки абразивни точки (кристалчета) са по-нежни от силициевия карбид и не драскат толкова силно. Препоръчва се да се използват за естествени нокти. Алуминиевият оксид е водоустойчив материaл. Пилите, направени от него, могат да се дезинфекцират със специални течности (лизоформин и други).

Koмпресиран алуминиев оксид (Compressed Aluminium Oxide)- използва се само за пили с висока степен на абразивност (180-220), подходящи за оформяване и полиране на нокътната плочка. Те не драскат дълбоко нокътя, а нежно полират повърхността му. Използват се за финалните стъпки на чистене и подготовка преди боядисването. Също така, пилите направени от този материал могат да се дезинфекцират многократно.

Гранат (Garnet)-  нешлифован, той може да бъде открит сред камъните за бижута. Обикновено пилите с дървена сърцевина се правят от гранат. Той има средна абразивност, по грубост се намира някъде между силициевия карбид и алуминиевия оксид.

Сърцевина:

Дървена. Все още се използва масово. Не е скъпа и е издържлива. Абразивните страни са направени от гранат.

Метална. Често се срещат в магазини без ясни инструкции как да се ползват. Важно е да се знае, че при тези пили не трябва да се полира нокътя в двете посоки, понеже това го уврежда и го прави по-чуствителен, а с времето може да предизвика и лющене. Много маникюристи са на мнението, че тези пили причиняват повече вреда отколкото полза и отказват да работят с тях. Все пак, ако сте избрали този тип пила, имайте предвид, че това е най-грубата пила от всички и полирайте нокътя само в една посока.

Стъклена. Тези пили стават все по- популярни заради издръжливоста си. Някои производители дори предоставят гаранция за цял живот на техните пили. Но за сметка на това, цената им е сравнително висока. Лесно се почистват с вода и сапун и не се износват. Според последните иследвания тази пила влияе благотворно на нокътя. Тя залепва кератиновите слоеве на нокътя и не му дава да се лющи.

Пяна. Полиетиленът е най-често използвания материал за тези блок-пили. Те се делят на две категории: със затворени клетки и с отворени клетки. Пилите със затворени клетки са непромокаеми и могат да се дезинфекцират многократно, докато другите не могат.

Днес има голям избор от почти всичко, най-важното е Вие да се чувствате добре и сигурни с вашия избор. Аз лично винаги избирам пили за маникюр от алуминиев оксид защото са ми най-приятни за използване.

Въпреки че най-полезни са стъклените пили, на мен не ми харесва усещането на стъкло върху нокътя и затова ви препоръвам да си купите най-удобния вариант за Вас.

автор: Виктория Дончев/https://www.mynails.bg/
You must be logged in to post a comment Login