Mynails: Опасни съставки, които да избягваме при покупка на лакове и козметика

Съставки, които трябва да избягваме в гел лакове, както и друга козметика.

 

Много от съвременните лакове и гел лакове, а и други типове козметика все още се произвеждат с по-евтини и съответно вредни съставки. Но все пак трябва да се замислим. Здравето и красотата е редно да вървят ръка за ръка. За да ви помогнем да ги избягвайте, събрахме този кратък списък на вредни съставки:

  • Толуол– разтворител, който помага за лесно нанасяне и покриване на нокътя с лак. Парите на тази съставка са токсични и могат да предизвикат неврологични проблеми, повръщане, а според скорошни изследвания и тестове- негативни последици по време на бременност.

Специалистите на марката KODI Professional са се погрижили да НЕ включат тази съставка в рецептата на техните лакове, но ако искате да ползвате други марки е полезно да се запознаете със съставките им.
  • DBP (дибутил фталат)– използван в индустрията на лакирането, заради свойствата си да намалява лющенето. След направени тестове е установено, че фталатите нарушават работата на ендокринната система като имитират хормона-естроген. Това може да доведе до ниска плодовитост и хормонални нарушения при жени.
  • Формалдехид– ползва се като консервант, втвърдява консистенцията на лакове, действа антибактериално. Въпреки факта, че човешкото тяло произвежда минимално количество формалдехид, съвсем естествено, тази съставка е определена като канцерогенна от Националната Програма по Токсикология в САЩ. Излагането на големи дози формалдехид във въздуха (под формата на пари) може да причини рак на гърлото, носа и кръвта, както и световъртеж и астма. Крайно НЕпрепоръчително е, да се използва при бременност.
  • Формалдехидна смола– вторичен продукт, произхождащ от форлмадехид, използва се масово в химически индустрии. Може да предизвиква алергични реакции и дразнения, бели петна по кожата и частична загуба на нервни усещания.
  • Парабени– изследванията за вреда на тази съставка са се умножили стократно в последно време. Вече много производители пускат на пазара продукти, маркирани „без парабени“, за да привличат повече клиенти, които се грижат не само за красотата, но и за здравето си. Самата съставка представлява по-евтин консервант, който удължава живота на козметичния продукт. Според Breastcancer.org парабените могат да предизвикат рак на гърдата при жени. Също така, не допускат слънчеви лъчи и естествените витамини от водата и въздуха да проникват към нокътната плочка.
  • TPHP (Трифенил фосфат)– придава гъвкaвост на лако- течността, за това много, дори известни марки лакове го използват активно в продукцията им. Според иследването на тази съставка, направено от университета Duke, в САЩ, бе установено че нивото на TPHP в урината на участващите в експеримента е пораснал 7 пъти, в течение на 10-14 часа след слагането на лака за нокти. Използването на продукти с TPHP може да засегне негативно ендокринната система и да причини проблеми с плодовитосста, хормонален дисбаланс и дори, няколко вида рак.

Надяваме, се че тази информация ще ви е полезна. Нека се грижим за здравето и красотата си с чиста съвест, че ползваме само най-добрите и безопасните съставки за перфектен лак. Ако имате конкретен въпрос, с удоволствие ще ви отговорим.

автор: Виктория Дончев/https://www.mynails.bg/
You must be logged in to post a comment Login