Необикновените следи на времето

Крайморски дом – мечта на почти всеки от нас, нали?!

Представям ви интериор на еднофамилна къща в Свети Влас – проект на Soff Design Studio, разработен през 2014-та година и обхващащ антре; дневна, разделена на кът за хранене, кът камина и кът за развлечения; кухня и беседка.

Морето и неговото ухание, носено от лек бриз, безкрайността на хоризонта, непрекъснатата игра на вълните и крясъкът на чайките – всичко това вдъхнови създаването на този проект. Теренът е с ясно изявена денивелация и къщата следва неговия наклон. Това обуславя разделянето на първия етаж на три нива, както вътре, така и отвън с тераси, отделени от големи прозорци, осигуряващи поглед към брега и морето. Беседката е разработена като спа кът и е свързана с дневната чрез остъклена галерия над басейна.

Отделните функционални зони съчетават старо и ново в своята визия. Класическото е в унисон с модерното. Основна идея е да се интегрират пространствата „вън“ и „вътре“, както чрез използването на еднакви материали, така и посредством предпоставката, че морската повърхност като неизменна гледка през големите прозорци, играе основна роля за атмосферата в къщата и цветовото решение на интериора. Основен акцент е тюркоазеното синьо, което морето придобива по пладне – времето с най-ярка светлина, когато слънцето е най-високо и денят е в разгара си. Останалите цветове също са инспирирани от природата. Жълтото символизира слънцето и заедно с цвета на корал е подбрано така, че да отговарят като сила на специфичния интензитет на тюркоаза. Бялото – цветът на морската пяна, мидите и чайките; сивото – тоналността на избеленото дърво, изхвърлено на брега; бежовото – баграта на пясъка, всички те са фон, на който се разгръща пълното великолепие на акцентния колорит.

Съчетанието на реставрирани класически мебели със съвременни, на стари материали като видима тухлена зидария с изпопадала частично мазилка, мозайка, пясък, грубо обработено дърво и черен метал със съвременни финиши на повърхностите като шлайфан бетон, ламперия с бял лак и технически камък, е приложено в проекта с цел да се засили усещането за различни периоди от време и отпечатъка, който преживяното остава върху всичко.

 
Желая ви красиво лято! Животът не е ли като морето… едно движение без край? И вътре в нас остава онова, което ни е докоснало с трепета на вълните, с нежността на бриз, с енергията на слънцето.

 

Обичайте дома си и той ще ви отвръща с любов!

архитект София Папазова

 

P.S. Очаквайте още нови теми през септември, а дотогава следете страниците на 359style.bg и Soff Design Studio във фейсбук )))

 

 
You must be logged in to post a comment Login