Отиде си легендата Дейвид Бауи

Снимки: Getty Images, Facebook

Highslide JS

Легендарният певец Дейвид Бауи почина на 69-годишна възраст. 
Звездата тайно се бори с рака в продължение на 18 месеца.

 

Синът на Бауи, Дънкан Джоунс, също потвърди скръбната вест в своя „Туитър” акаунт.

 

„10 януари 2016 – Дейвид Бауи тихо си отиде днес , заобиколен от семейството си, след смела 18-месечна битка с рака“, оповестява се в социалните мрежи, като съобщението призовава близките на Бауи да не бъдат притеснявани в трудния момент. Въпреки, че певецът си е отишъл вчера, официалното потвърждение бе разпространено тази сутрин.

 

Постът в социалните мрежи бе потвърден от публицистът на Бауи, потърсен от Sky News.

 

В петък звездата навърши 69 години, а заедно с това издаде нов студиен албум, 25-ти поред –  ‘★’ – „Черна звезда” (Blackstar) – краят на близо 50-годишната му кариера.

 

Дейвид Робърт Джоунс е роден на 8 януари 1948г. в лондонския квартал Брикстън. На едва 19-години той вече е известен като певецът Дейвид Бауи. Именно пред 1967г. е издаден и първият му албум, кръстен на самият него – „David Bowie”.

 

Джоус се кръщава на американския колонизатор Джим Бауи – един от водачите на революцията в Тексас в началото на 19 век. Истинската слава на Бауи идва с втория му албум и едноименния хит от него – „Space Oddity” („Космически чудак”). През 70-те години Бауи бетонира себе си като една от легендите на хард рока във Великобритания и САЩ и същевременно провокира аудиторията с външният вид и поведението си. От това време е артистичното му алтерего Зиги Стардъст.

 

Бауи е един от флагманите на глем рок културата, като гримът и прическите му по това време провокират много въпроси относно сексуалността му. В интервюта от 70-те Бауи открито признава, че е бисексуален, въпреки че десетилетие заявява, че всичко е било експеримент, провокиран от времето и славата. Съпругата му по това време, Анджела Бауи, твърди, че Бауи и вокалистът на „Ролинг стоунс” Мик Джагър са имали хомосексуални отношения. От Анджела е и първият му син – Дънкан Джоунс.
 

В края на 70-те Бауи започва да експериментира с електронното звучене и записва, съвместно с Брайън Ено, т.нар. „Берлинска трилогия” – албумите “Low” (1977), “Heroes” (1977) и „Lodger” (1979). В началото на 80-те се записани някои от най-популярните за масовата аудитория песни на Бауи – колаборацията с „Куийн” – „Under Pressure” и големият поп хит „Let’s Dance”. От същото десетилетие са и хитовете му „China girl” и „Modern Love”, както и кавърът на класиката „Dancing in the street”, заедно с Мик Джагър.

 

До края на кариерата си Бауи не спира със стиловите експерименти, като пее и композира в редица жанрове на електронната музика, индъстриъл, соул и в други разновидности. Продължава и развиването на алтернативни персони, като „Тънкият бял дук”.

 

През 1992г. се жени за втората си съпруга, моделът Иман, с която остава до смъртта си.

 

През 2004г. сп. „Ролинг стоун” му отрежда 39-то място в списъка си 500-те най-велики артисти. В класацията им за певци е на 23-то.

 

Още през 1996г. Бауи е приет в Залата на рок-енд-рол славата.

 

Чуйте един от най-запомнящите се хитове на певеца!

 

novatv.bg
You must be logged in to post a comment Login