Откровенията На Една Бъдеща Майка в socialbee.bg

От скоро се подвизавам „на попрището жизнено в средата”* и броени дни, преди да стана на 30 години, ще получа единствен по рода си подарък от щъркела.

Казаха момиченце, не вярвам в силата на желанията, но в случая явно сме уцелили формулата на успеха. Така от ден на ден, от гестационна седмица на гестационна седмица (виж в Гугъл това ново измерение на времето според календара на Майките) отивам към финалната права. Преди обаче да финиширам успешно, искам да пренебрегнем форума на БГ Мама и да си поговорим честно.baby-18966_960_720
Има някакъв таен заговор на ниво „илюминати”, „тамплиери” и световна конспирация между бъдещите и настоящите майки. По въпроса за майчинството светът изобилства от утопични слова – „най-хубавото нещо на света”, „несравнимо”, „чудото на живота” и тн. Няма да го оспорвам, защото естествено и аз се вълнувам, но защо реплики като реплики „О, какво те чака”, „Забрави за съня” са в пъти по-малко? Може би защото всяко неразположение се забравя на фона на детската усмивка? Майките (повечето) не обичат да не се признават за всемогъщи и все можещи, а ако ще ти представят реалната картинка на своето ежедневие, то предпочитат да го правят с нещо средно между заплаха-клетва-задоволство. Затова реплики от детските площадки „Ще те убия, бе“, „Ей тука ще те оставя сам/а“ могат да се чуят често-често. Вид майчински хумор, предполагам.
Относно периода на „мътене” както го нарича един мой приятел-ми казвайте ги нещата направо, момичета. „Тялото ти се променя” не отговаря изчерпателно на измеренията на природата и генетиката, които настъпват. Да, временно е, но няма лошо да си признаеш честно, че не ти е комфортно, че си умираш отново да си сложиш slim дънките, че допирът на гърдите към корема ти не е приятно усещане. Вместо това beautiful-pregnant-body-162420_Lскромните ми наблюдения вече 7 месеца показват – „я, най-добре да си хапна още, че нали ям за двама”. Не, не ядете за двама, освен ако в корема ви не е заседнал възрастен човек. Има един куп добри, работещи съвети за правилно и полезно за детето хранене по време на бременността, които ще ви спестят допълнителното падане на самочувствието. И кантарът не ви е враг, а коректен партньор по време на този период.  „Няма такава еуфория, когато мръдне за първи път в корема”. Доста вероятно е да не различите това помръдване като пърхане на пеперудка. Бих казала, че по-скоро е любопитно и забавно в началото, да, събужда и обич. Особено с ръката на любимия мъж върху вас. С напредването на бременността обаче и уголемяването на бебето/корема, нека си го кажем –абсолютен дискомфорт. Вече не говорим за нежни, трептящи побутвания, а за спортна тренировка с неясен режим. А опитите на момиченцето ми да провери еластичността на кожата ми с глава и да „пробие системата“ е откровено казано на моменти плашещо.
Раздел „Бабините деветини” ми е сред най-любимите. „Ауу, не се подстригвай, ще отрежеш акъла на бебето”, „Тихо, че ще й се прияде еди си какво”, „Не купувай нищо предварително”, „Не му режете ноктите, преди да е навършило годинка. Майката трябва да ги изгризва, иначе детето ще стане крадливо”. „Каквото ти се прияде и припие, значи бебето го иска.”. Ако последното е вярно, значи довечера отварям една бутилка розе и си поръчвам суши, очевидно малката ми приятелка ще има приятен и ведър вкус за нещата от живота. Майки, с претенции за модерни, съвременни жени, които живеят в града, ходят по молове и кафета, изведнъж се превръщат в диваци по отношение на суеверията. Относно тези, които са свързани с външния вид-наскоро станах свидетел как изтерзана бременна жена се жалва, че на нищо не прилича, мъжът й вече не я гледал с „онзи” поглед. След тези словоизлияния последва и логично обяснение-вече 8 месеца не е ходила на фризьор, козметик и маникюр. Хващате ли логиката? Облеклото е друга дъъъълга тема, в която основно правило е размъкнато, широко, 2847274 размера по-голямо. Лоша стратегия, не работеща.
Курсове за бременни? Твърдо „да”, ако попаднете на препоръчан от приятелки и наистина смислен. Ходенето по безплатни лекции е готин вариант за уплътняване на време, но при наличието на 40 човека в зала няма как да е ползотворно. Аз открих Училище за бременни МАМИ и прекрасната Камелия, която компактно ни събра с още 8-9 симпатични дами. Признавам, бях скептично настроена в началото, но виждам разликите и препоръчвам подобен формат на всички недоверчиви като мен. И за финал – не ме разбирайте като „опак“ човек. Наслаждавам се, доколкото мога на бременността. Благодаря на живота, че ми дава възможност за нов такъв. Възхищавам се на всички мои приятелки, които с много грижи, любов и старание отглеждат прекрасни дечица. Щастлива съм, че семейството ми се увеличава, с нетърпение и любопитство очаквам първата среща през май месец.
Но е хубаво, когато сме честни със самите себе си и с околните. Има достатъчно хора да ни лъжат. Затова за важните неща, нека си говорим направо.
*Данте Алигиери – „Ад”

Източник – http://socialbee.bg/
You must be logged in to post a comment Login