ПАРАНОЯ от Йоана Николова

14 годишната Йоана Николова, която учи в 7-мо СОУ „Свети Седмочисленици“, гр. София, в паралелка с изучаване на английски и френски език и е най- младата българска авторка на фентъзи роман.

Както тя самата казва за себе си: „сигурно се досещате, че много обичам да чета. Обожавам Хари Потър! Искрено се възхищавам на въображението и упоритостта на Дж. К. Роулинг. Харесвам фантастичните истории. „Игрите на глада“ на Сюзън Колинс, „Домът на мис Перигрин за чудати деца“ от Рансъм Ригс и още много.” В този дух е и романът й.

„Параноя“ е фентъзи посветено на лелята Кристина и сестата на авторката – Елена. Историята се развива далеч в бъдещето, когато изведнъж някои хора започват да се раждат „Всесилни“. Могат да контролират умовете, да четат мисли, да летят… Най-силно, уменията им се проявяват в тийнейджърска възраст. За да бъдат разкрити и неутрализирани, „нормалните“ хора ги наблюдават внимателно в градове, пълни с камери.

Холанд Мичел е момиче от малко, забравено място. Там времето сякаш не тече. Животът се случва бавно, монотонно и тихо. Никой не говори и всички са еднакви и перфектни. Но Холанд е различна от съучениците си, от родителите си и от всички. Един ден тя започва да вижда мрака в града, който бавно се спуска към нея и я притиска, а страхът ѝ бавно я задушава. Всичко, което досега не е забелязвала, изплува и я кара да изпитва чувство на параноя. Пристигането в града на ново, на вид нормално, момче, я принуждава да направи онова, за което винаги е мечтала. Но дали ще се развие по план? Дали има какво да се промени или е само параноя?
Останалото ще разберете, ако прочетете книгата, която е издадена в лимитиран тираж! Продажбите се случват през форма в сайта  на Йоана или на лично съобщение във фейсбук страницата й, а всяко копие се продава с автограф от нея.

Йоана Николова казва още за себе си: „Понякога ми казват, че днешните тийнейджъри не четат. Но това не е вярно. С моята приятелкa Злати обичаме да сядаме в някоя книжарница и прекарваме там часове. Колко хубаво, че ни позволяват да четем новите книги, защото колкото и да искаме – не можем да изкупим цялата книжарница! “

Какво по-хубаво от това? Нека си пожелаем повече умни и будни деца, като Йоана! И да й пожелаем успех от тук нататък. Лично ние очакваме с нетърпение следващата й книга.
You must be logged in to post a comment Login