Предизвикателството на цветовете от арх. София Папазова

Като продължение на статията от миналата сряда, днес искам да се спра на визията на един проектиран обект. Ще пропусна функцията, защото не искам да се превръщам в лектор от университета. Всички знаем, че удобството на едно помещение или сграда и ергономията на всеки елемент от обзавеждането са базиран на определени стандартизирани размери, които произлизат от пропорциите и движенията на човешкото тяло.

Но визията… тя е един синтез от цветове, материали и форми, който или ни грабва и ни дава уют, или точно обратното – създава ни чувство за дискомфорт.

Всеки сезон световните дизайнери определят чрез доклад актуалните цветове, базирани на гамата на Пантон. Тази цветова вълна залива както творческото пространство на архитектите и интериорните дизайнери чрез тенденции в гамите на бои и мазилки, мебелни плоскости, тапети,дамаски и килими, така и модния подиум и магазините за облекла и аксесоари, дори и декоративната козметика – гримове, лакове и червила.

Когато определяме цветовото решение на един проект, трябва да се съобразим с редица фактори. Колоритът е необходимо да е в хармония с големината на обекта, на обемно-пространственото му решение, на предназначението му, на възрастта на обитаващите го, на изложението и местоположението му и начина по който светлината го обгръща.

Понякога тъкмо климатът в дадена област може да определи колорита на сградите в цял един град. Веднага в представите ми изплуват остров Санторини, красотата на накацалите по скалите разноцветни къщи в Чинкуе Тере, остров Бурано, уличката „Каминито“ в Буенос Айрес, розовата Тулуза, както и много други примери. Тези места свързвам със слънцето, защото слънчевата светлина преекспонира цветовете и им придава един особен интензитет. Използвани правилно и целенасочено, багрите в архитектурата могат да подобрят топлотехническите параметри на ограждащите елементи и така и енергийната ефективност на сградите.

Всеки цвят и тон имат своето психологическо въздействие наред с естетическото им значение и притежават силата да създават уникалност на средата, в която са приложени. До подходящото цветово решение се стига с усет и индивидуализъм, със стремеж към хармония и уют.

Има редица правила за прилагане на цветовете и техните нюанси в архитектурата и интериорния дизайн. Например големите повърхности е добре се покриват с по-неутрални цветове, а ярките цветове да се прилагат за акценти и детайли. С помощта на цветове и отсенки можем оптически да намаляваме или увеличаваме пространствата.

Подходящо осветление – топло или студено и насочеността на осветителните тела пък ни дават възможност да контролираме интензитета на тоновете.
И сякаш всички тези правила ги има, за да ни провокират да търсим оригиналност в дизайнерските решения. Защото една добра идея, макар и извън всички правила, подкрепена с ясна цел и реализирана по точния начин може да разклати и опровергае всички теории )))

Очаквайте следващата сряда темата „Предизвикателството на материалите“

С уважение към вас – читателите!

арх. София Папазова

Снимка – Architecture & Design

 

 
You must be logged in to post a comment Login