Просторното антре – мечтан или достъпен лукс

Като тематично продължение на последната статия, посветена на конзолната маса в ролята на акцент в интериора, днес ще разгледаме красиви дизайнерски решения на „въздушни“ входни пространства. Позволих си да ги определя по този начин, защото това са антрета, които заемат чрез своя обем височина през два етажа. Обособени са в къщи или мезонети.

Снимки – Internet

Може би ще си помислите, че подобно антре е лукс, че е разхищение на площ, но нека не се ограничаваме  в рамките на българския имотен пазар, в който такива домове сякаш все още са рядкост. Нищо не ни пречи да помечтаем ))) Нима не е прекрасно да стъпиш на бляскавия под, да се завъртиш с разперени ръце, да обхванеш с поглед изящното стълбище и да полюбопитстваш към какви помещения води емпорето, с което завършва то?! И след като се почувстваш свободен в този простор, погледа ти да се спре в центъра на цялата композицията – изящната кръгла маса, акцентирана с ваза с красиви цветя.

 

 

 

Антрето по своята същност свързва дома, нашето лично пространство, с външния свят и обединява останалите помещения в жилището. То се асоциира с първото впечатление, което остава във всеки, прекрачил прага на този дом. Мисля, че тъкмо това го прави възлова зона, в която дизайнера и собственика на имота с внимание да търсят удобство, уют и естетика така, както в дневната, кухнята или спалнята, например.

 

 
Къщите, в чиято архитектура изначално е предвидено просторно входно пространство, най-често са декорирани в класически, еклектичен или контемпорари стил. Това разбира се, не означава, че дом с модерна визия не може да разполага с антре с такъв обем. И всъщност, дори при къщи с често срещаната застроена площ от около 80-100 кв.м., подобен лукс е възможен. Всичко е въпрос на усет, желание и умения при проектирането и дизайна.

 

Насладете се на подбраните примери )))

 

Обичайте дома си и той ще ви отвръща с любов!

архитект София Папазова

 

P.S. Следете страниците на 359style.bg и Soff Design Studio във фейсбук!

 

 
You must be logged in to post a comment Login