С аромат на лавандула

 

Националният Фестивал на Лавандулата 2017 със своите две поредни годишни издания – в Средно Градище и в Генерал Тошево ще се проведе на 1 Юли, 2017 и респективно за Добруджанци следващата събота – 8 Юли.

Но малко повече за магиятa, духът и идеята за този празник, породен от аромата на малките синьо-лилавите цветчета, който витае във въздуха точно в средата на лятото и докато изпитвате това блаженство на сетивата ще чуете жуженето на пчелите и хората събрали се за лавандуловия празник. А за празника организаторите споделят, че идеята е съществува  отдавна, но преди 4 години няколко приятели, с   общи интереси, сходен житейски опит, но най-вече ги сплотявало огромното желание да направят нещо красиво и знаково за този прекрасен и все още недокоснат от урбанизацията край, и по-специално Средно Градище… Та събрали кураж и поели  по пътя на Лавандуловата идея!  „Щастливи сме, че за поредна година Фестивалът ще ни събере отново и заедно ще сътворим още един великолепен Лавандулов празник!”, споделят във фейсбук те.

Ежегодният Национален Фестивал на Лавандулата се организира с активното участие на Читалищните творчески формации от региона на Чирпан и Генерал Тошево. Вокални групи, състави, артистични формации, фотографски и изобразителни школи, приложници и театрали всеотдайно подготвят своите изпълнения и творчески експонати, които придават колорит и многообразие на празника.
Ще бъде открит базар за лавандулови продукти. Очакват се представяния на артистични формации, фотографски изложения  и участници от  изобразителни школи, приложници и театрали, които ще представят своите изпълнения и творчески експонати. Ще има богата фолклорна програма.

 

И тази година се очаква читалищата да бъдат основен партньор в сценичния модул на Фестивала. Празникът се провежда със специалната подкрепа на г-жа Радка Неделчева,председател на Народно Читалище „Отец Паисий 1903“, с. Средно Градище,
Кмета на Средно Градище – г-н Димо Савов и символичното участие на Община Чирпан.

А верни приятели и сподвижници са г-жа Мажена Огниевска и г-н Дейвид Пит, които всеотдайно присъстват в процеса на подготовка и организацията на празника.
Подкрепа в това  начинание оказват и Кооперация „Градище“, чрез г-н Петьо Танев и г-н Слави Стайков.

Огромен принос към Фестивала на Лавандулата има г-жа Мими Илиева, Директор отдел „Култура“ към Община Чирпан!
Почетен звезден председател на инициативата е Станислав Яневски!

Станислав Яневски Stan Yanevski – Почетен председател на Организационния комитет на Националния Фестивал на Лавандулата! Вече 4 години Стан подкрепя всячески инициативата, защото той е един от малкото известни по света личности, които ценят богатствата, дарени ни от природата и прегръщат всяка кауза или проект, чиято цел е да подчертае привилегията да си българин! Като родолюбив, всеотдаен в действията си, скромен в показността и същевременно осъзнаващ силата на информацията млад човек, Стан е най-добрата реклама на Фестивалът на Лавандулата! И в предстоящото издание на Лавандуловия празник Стан ще бъде с нас, за да покаже своето сърдечно, приветливо, целеустремено и благородно отношение към общия ни проект. Дами и Господа, приятели на Националния Фестивал на Лавандулата, имаме честта и удоволствието да ви представим една истинска звезда!/www.facebook.com

 

Подгответе се с добро настроение и очаквания за прекрасен Лавандулов празник. За децата са предвидили Детска Лавандулова работилница и много подаръци за всеки малък участник!
Една изящна корона очаква да украси главицата на най-красивото и впечатляващо момиче или млада госпожица. През следващата година тя ще носи титлата „Кралица на Лавандулата“ и ще вдъхновява със своята прелест и очарование. Младата дама ще бъде удостоена с короната лично от председателят Стан Яневски, председател на журито. Богат избор от любими фолклорни мотиви ще ни поднесат брилянтните изпълнители Димитър Кесаров в дует с прекрасната и гласовита Росица Делева, а гала-концерт на музикалната прима на българската популярна музика Кичка Бодурова ще бъде един ефектен финал на фестивалния ден!

 

 

****

Лавандулата е не само красиво растение с прекрасен аромат, на което попадате, докато се разхождате, а е една от най-силните и широко употребявани билки през вековете, заради своите лечебни и магични свойства.

За лавандулата е известна като ароматично растение още от древността. Тя се използва широко и в народната медицина.Широкото ѝ приложение сега е заради етеричното масло, което намира широка употреба в парфюмерията, за ароматизиране на сапуни, в производството на бои и лакове и др. Лавандуловия цвят е инсектицидно средство, най-вече за борба с дрешния молец и в цивилизования свят измести употребата на нафталин за битови нужди. Лавандулата е ценно медоносно растение Лавандулата се използва и като подправка. Участва в известната смес от подправки ерб дьо прованс.
You must be logged in to post a comment Login