Шалът е аксесоар номер 1

Шалът може да се носи около врата или в близост до главата… или около кръста за топлина, чистота, мода или по религиозни причини. Те се предлагат в разнообразие от цветове и материи. Шалът е аксесоар номер 1 в гардероба на всяка дама.

photo

Снимки : http://www.pinterest.com

В Древен Рим е бил използван да се поддържат чисти главите на хората, а не за  да ги стопля. Той бил наречен sudarium, което се превежда от латински „кърпа за пот“, и е бил използван, за да се избърше потта от шията и лицето в горещото време.

scarf_totall_1

Шаловете  първоначално са били носени предимно от мъже около врата или обвързани на колана. Скоро и жените започнали да използват шалчета, които били направени от плат, а не от вълна.

scarves2

Появили се и така наречените кашмири, или коприна…  и оттогава шалът е мода сред жените.
Историците смятат, че по времето на управление на китайския император Cheng, шалове направени  от плат са се използвали за идентифициране на служители или като ранг на китайски воини.

В по-късни времена шаловете са носени от войници. Начало положили всички редици в Хърватия – около 17-ти век.

02-07-13-currentclassic-scarf-1

Също така шалът е бил важна единица за търговията в някои страни. Ръчно плетени шалове са все още такива- използват се предимно за подаръци. Днес рисуваните шалове, допълнително се предлагат на международно ниво, чрез модните къщи по цял свят. Сред най – известлите дизайнери са Burberry, Missoni, Alexander McQueen, Cole Haan, Chanel, Etro, Lanvin, Hermès, Nicole Miller, Ferragamo, Emilio Pucci, Dior, Fendi, Louis Vuitton и Prada.

Водещият производител на модни шалове днес е Китай, следван от Индия и Индонезия. А най-често срещаните материали, използвани за производството на модни шалове са коприна, вълна, кашмир…
Има три основни форми на шал – квадрат, триъгълник и правоъгълник и  безброй начини да го носим…
You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply