Столът медальон

Ето го и неповторимият силует – абсолютно затвърденият във времето класически модел Medallion с кръгла облегалка. Неговият дизайн води началото си от епохата на крал Луи XVI.

Този стол се характеризира с издължени крака във формата на пресечен конус или пирамида – гладки или набраздени с канелюри и свързани с основата на седалката чрез кубична част, резбована със стилизирана розетка. Срещат се и вариации на модела с извити крака, както и с или без подлакътници. Облегалката напомня овален медальон, който може да се декорира с герб. Седалката е трапецовидна и заоблена. Меките части най-често се тапицират в основните за онова време цветове – бял, небесносин, светлосив или резедав, пастелно розов, виолетов или бежов, но това разбира се не означава, че не можем да експериментираме с всякакви дамаски – еднакви или различни за седалката и лицето и гърба на облегалката. Дървената конструкция може да е нюансирана с байц, боя – плътна или излющена, или с позлата.

Моделът „Медальон“ намира своето място в интериори в класически, еклектичен, контемпорари, провансалски или винтидж стил, или с визия Шаби Шик. Съчетан с подходящата маса, писалище или тоалетка, този стол може да изгради красива композиция и да се превърне в разкошен акцент в пространството.

Настанете се удобно в подбраните примери )))
 

Обичайте дома си и той ще ви отвръща с любов!

архитект София Папазова

 

P.S. Следете страниците на 359style.bg и Soff Design Studio във фейсбук!

 

 
You must be logged in to post a comment Login