СТОЯН АЛЕКСИЕВ И ЕМАНУЕЛА ШКОДРЕВА С ПРЕМИЕРА ПО ПИЕСА НА ИЗРАЕЛ ХОРОВИЦ В НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

ГАРО АШИКЯН РЕЖИСИРА „НЯКЪДЕ В ТОЗИ ЖИВОТ” НА КАМЕРНА СЦЕНА,

ПЪРВОТО ПРЕДСТАВЛЕНИЕ Е НА 14 МАРТ

 

 

Някъде в този живот има срещи, които оставят малка рана в сърцето.

Някъде в този живот има срещи, които разрушават всичко предстоящо или възможно.

Някъде в този живот една кола, паркирана в двора на стара къща във викториански стил, предопределя самотата на целия следващ живот.

Някъде в този живот списъкът на непостигнатите мечти е толкова дълъг, че и да имаш още един живот едва ли би могъл да ги изпълниш.

Някъде в този живот списъкът на съжаленията е колкото дълъг, толкова и разкриващ неочаквани желания.

Светлана Панчева

 

Звездите на Народния театър „Иван Вазов” СТОЯН АЛЕКСИЕВ и ЕМАНУЕЛА ШКОДРЕВА ще блеснат на 14 март в най-новата премиера на първата ни сцена – „НЯКЪДЕ В ТОЗИ ЖИВОТ ИЛИ ДА СИ ПАРКИРАШ КОЛАТА В ДВОРА НА ХАРВАРД”. Режисьорът Гаро Ашикян поставя на Камерна сцена една от най-прочутите пиеси на световноизвестния Израел Хоровиц, а в спектакъла с гласовете си участват още Валентин Ганев и Теодор Иванов.

ГАРО АШИКЯН неслучайно избира пиесата на Хоровиц: „Тази пиеса е като потънал кораб. Тук-там се виждат части от мачти, някой комин… елементи от едно пътуване, от изминат път. Едно от удоволствията на нашата работа беше да се гмуркаме и да изследваме невидимата част на този кораб. Творбата на Израел Хоровиц е една добре прикрита крайност. Тя притежава онази чаровна недоизказаност, която е характерна за произведенията, отдалечени от злободневната тематика. „Обстоятелствата налагат един саможивец да ползва услугите на домашна помощница. Случайно или не, тя се появява и в живота на стария учен настъпват някои промени… Пиесата се случва някъде между техните непринудени разговори, радиоприемника и корабните сирени от близкото пристанище”, казва той за спектакъла.

СТОЯН АЛЕКСИЕВ е в ролята на Джейкъб Бракиш – преподавател по музика и английски, „Страшилището на града”, и казва за ролята си: „За мен изпитанието да бъдеш Джейкъб Бракиш в пиесата на Хоровиц се криеше във въпроса : „Да Играеш или да Живееш?“ Избрах: „Ще Живея в Играта.“

„Моята Катлийн е чувствителен, раним, притеснителен човек. В нея има и стаена лудост, и твърдост. В същото време тя човек с вътрешен потенциал и любопитство към живота. Именно това ме интересува в пиесата на Израел Хоровиц и срещата между тези два различни свята – Джейкъб Бракиш и Катлийн Хоугън – кое дава възможност на човека да разгърне потенциала си и кое му пречи? Дали можеш да надскочиш себе си и да разкриеш способностите си? Защото си мисля, също като моята героиня, че когато няма какво да губиш и си изправен лице в лице с реалността, вече не се страхуващ от нищо и можеш да зададеш всички въпроси и да намериш отговорите”, казва ЕМАНУЕЛА ШКОДРЕВА за ролята си на Катлийн Хоугън.

Пиесата на Израел Хоровиц е странна и едновременно с това съвсем разбираема човешка история за срещи и разминавания, за избухвания и притихвания, за признания и осъзнавания. Самият той казва за нея: „Погледнато от гледната точка на Катлийн ми се струва, че пиесата е за придобиването на сила, смелост и знание. В началото на пиесата Катлийн има много малко от всичко това, докато в края тя притежава в изобилие от трите. Погледнато от гледната точка на Бракиш ми се струва, че пиесата е за споделянето на силата, смелостта и знанието. Но благодарение на своето образование (или липсата на такова), считам, че Джейкъб Бракиш и Катлийн О`Хара са в голяма степен една и съща личност”.

 

ЗА ИЗРАЕЛ ХОРОВИЦ

Ако искате да знаете кой е авторът на иронично-романтичните преживявания на един писател, чиято пиеса се поставя за първи път на Бродуей, пресъздадени от Ал Пачино във филма “Автора! Автора!” – това е Израел Хоровиц. Ако ви интересно кой е измислил и описал завладяващото приключение на Ралф Файнс във филма “Съншайн” – също е Израел Хоровиц. Ако хората и градът, представени в “Ню Йорк – обичам те” са довели частица от обичта и проблемите си при вас, то затова е “виновен” сценаристът Израел Хоровиц. Ако приключенията на един американец, получил наследство в Париж, изиграни от Кевин Клайн, Маги Смит и Кристин Скот Томас в “Моята стара приятелка” са предизвикали съпричастие и съчувствие, заслуга за това има режисьорът и сценарист Израел Хоровиц.

Но освен това Израел Хоровиц е и предан човек на театъра. След като вижда на сцена първата си пиеса “Завръщане”, написана когато е на 19 години, театърът го завладява завинаги и сега, когато е надхвърлил 70-те, той е автор на близо 70 пиеси, много от които преведени и поставени на повече от 30 езика. Рекордът за най-дълъг сценичен живот принадлежи на пиесата му “Линия”, чиято премиера се е състояла през 1974 г. и вече повече от 40 години без прекъсване продължава да се играе на сцената на “13th Street Repertory Theatre” на Оф-оф-Бродуей. Сред най-популярните му пиеси са още: “Индиец търси Бронкс”, отличена през 1968 г. с наградата OBIE, присъждана за постановки на Оф-Бродуей, в която играят бъдещите звезди Ал Пачино и Джон Казале, “Да си паркираш колата в двора на Харвард”, “Начален курс по английски”, “Какво прави оградите здрави?”, “Жизнено пространство”, “Хвани се, рибке”, “Моята скъпа лейди”. През 1975 г. в Ню-Йорк Хоровиц основава „Лаборатория за драматургия” и досега е неин артистичен директор и художествен ръководител. А през 1979 г. в Глостър (щат Масачузетс) създава своя театрална компания и театър, които ръководи в течение на 28 години.

Съвсем естествено изключително плодотворният път на Израел Хоровиц в театъра и в киното е белязан с множество отличия, сред които са престижната театрална награда Drama Desk, наградата за литература на Американската академия за изкуство и литература, литературната премия на Вашингтонския университет.
ИЗРАЕЛ ХОРОВИЦ

НЯКЪДЕ В ТОЗИ ЖИВОТ или ДА СИ ПАРКИРАШ КОЛАТА В ДВОРА НА ХАРВАРД

 

Превод от английски Светлана Панчева

Режисьор Гаро Ашикян

Сценография и костюми Милена Пантелеева

Музикална картина Гаро Ашикян

Действащи лица и изпълнители

ДЖЕЙКЪБ БРАКИШ                   СТОЯН АЛЕКСИЕВ

КАТЛИЙН ХОУГЪН                    ЕМАНУЕЛА ШКОДРЕВА

ГЛАСЪТ НА БАЙРЪН УЕЛД    ВАЛЕНТИН ГАНЕВ

ГЛАСЪТ НА АРЪН УЕЛД          ТЕОДОР ИВАНОВ

 

Драматург Светлана Панчева

Помощник-режисьор Анастасия Сотирова

Художествено осветление Лальо Христов

Художник на програмата и плаката Янина Петрова

Фотограф Божидар Марков

 

Сезон 2016/2017

1054-премиера на театъра от 1904 г.

КАМЕРНА СЦЕНА

Премиера 14 март 2017 г.
You must be logged in to post a comment Login