Светлина

Преди Коледа миналата година се разходихме мислено из празнично украсените градове по света и усетихме вълшебното настроение по техните улици и площади сред безбройните светлинки. Днес ще видим примери за едно друго осветление – интериорното. Според своите специфики, то се дели на основно и декоративно; обикновено, луминесцентно и LED; с постоянна сила и димируемо. По своя вид осветителните тела са висящи, плафони, аплици, спотове, настолни лампи, светещи ленти и панели, тела за вграждане, както и влагозащитени за мокри помещения.

Снимки – Интернет

Светлината в интериора може да бъде студена, топла или неутрална. В дизайна на модерните пространства често се прилага скритото осветление, разпространяващо се деликатно от шлицове в ограждащите повърхности, от вградени канали в шкафове и витрини, зад огледала и други елементи от обзавеждането и декорацията.  Все по-актуалната за съвременните сгради домотика позволява автоматизирано управление на всички видове изкуствено осветление, наред с традиционното управление чрез ключове и  сензорното.

 

Разбира се, осветителните тела се избират според предназначението и функцията  на пространството, неговия стил, цялостната му визия и приложените в него цветове и материали. Осветеността на всяко помещение е добре да е оптимална, а не прекалена или недостатъчна. Фокусът на осветлението също е много важен, защото той може да подсили определен акцент и да промени изцяло интериора.
Осветлението в едно пространство не е само необходимост. То е едновременно функция, естетическа сила и психологическо въздействие и е тясно обвързано с обзавеждането. Затова заслужава специално внимание.

Обичайте дома си и той ще ви отвръща с любов!

архитект София Папазова

 

P.S. Следете страниците на 359style.bg и Soff Design Studio във фейсбук )))
You must be logged in to post a comment Login