Танцова формация „Дилмани”- лауреати на XIV-то издание на Петропавловския събор

На 24 и 25 юни 2017 година, се проведе 14-то издание на Петропавловския събор. Близо 4000 певци и музиканти от цяла България се надпяваха и надиграваха край лясковския манастир „Св. Св. Петър и Павел” Над 220 фолклорни групи от всички краища на страната – 75 общини на 21 области от България – се изявиха на двете фестивални сцени. Освен български групи, чуждестранни изпълнители и състави също представиха обичаи от Испания, Молдова, Сърбия и Грузия. 34  бяха танцовите състави и клубове, сред които ТФ „Дилмани” от София се открои и заслужено получи приза за първото място.

Петропавловският събор се провежда всяка нечетна година на поляните край лясковската обител. Организатори са трите общини – Велико Търново, Горна Оряховица и Лясковец, като тази година символичен домакин беше кметът на старата столица Даниел Панов. Началото на тази традиция е дадено през 1993г., а от 1997г.  Петропавловският събор е национален и е със статут на най-голямото фолклорно събитие в северна България. В него вземат участие колективи от всички етнографски области, представяйки фолклорното танцово, словесно и музикално богатство на България

Петропавловският събор има конкурсен характер и тази година организаторите бяха поканили творческа комисия, която да определя най-добре представилите се участници в отделните жанрове. В състава на комисията, която оценявa изпълненията, бяха  проф. д-р Елена Кутева, изкуствовед, директор на националния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев”, проф. Даниела Дженева, хореограф, директор на фолклорен ансамбъл „Тракия”, акад. Крум Георгиев, етномузиколог, носител на наградата на Министерството на културата „Златен век” за 2017 г. и златен „Оскар“ за фолклор и етнографът от Велико Търново Галя Чохаджиева.

Тази година бяха раздадени общо 35 награди. Общият награден фонд бе в размер на 3 800 лв. Отличията на лауреатите бяха парични в размер на 100 лв., диплом и плакет. Всички изпълнители получиха грамоти за участие и сувенир със знака на събора.
ТФ „Дилмани” бе удостоена със званието лауреат в категорията Танцови състави. 15-минутната програма, която изнесе формацията от София, зарадва и достави удоволствие на насъбралата се публика. С отличното си изпълнение, танцов заряд и невероятна хореография танцьорите оставиха без дъх  журито и безапелационно получиха първото място.

Формацията е създадена в края на 2015 години. Главен хореограф на колектива е Юлиан Пенев, а художествен ръководител – Екатерина Атанасова. И двамата са актвини танцори с дългогодишен опит и практика в танцовото изкуство и с голяма любов към фолклора и към всичко, с което се занимават.

Още с първото си участие – десетото издание на един от най-престижните международни фолклорни конкурси за надпяване и надиграване в страната – „Пауталия” 2016 г. , „Дилмани” печелят второ място в категорията Народни танци 17+. Няколко месеца по-късно, с втората си изява на танцовата сцена, “Дилмани” печелят отново отличие. В категорията Танцови състави над 18 години във второто издание на Националните фолклорни празници „Приморска Перла“ 2016, формацията е удостоена с награда за “Хореография”.

ТФ „Дилмани” има още много участия зад гърба си за малкото време от създаването си. Десетки фолклорни програми, концерти и събития вече са в историята на формацията. Всички танцьори, които участват в ансамбъла са приятели и танцуват с желание и любов към народното творчество и идеята за неговото съхраняване и развитие. Това е магията, която помага на колективния дух да се изявява и достига танцовите върхове. Повече за формацията може да прочетете тук: https://www.facebook.com/dilmanite/.

 
You must be logged in to post a comment Login