ТРИУМФ ЗА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР И „ТАНЦЪТ ДЕЛХИ” В ТУЛУЗА

„Всички говорят за театралната школа на Източна Европа, правим малка художествена революция тук”, казва режисьорът Галин Стоев за успеха

Като „малка художествена революция” определиха френските медии и критици представлението, с което режисьорът Галин Стоев пое поста на директор на театъра в Тулуза. Гастролът на спектакъла „Танцът Делхи” на Народния театър „Иван Вазов” се превърна в истински триумф още с първите представления пред френската публика, а медиите не пестят похвалите си за сценичната версия, актьорската игра и режисьорския прочит на текста на Иван Вирипаев.

Пълни салони и аплодисменти белязаха първите три представления на спектакъла на11, 12 и 13 януари в Националния театър на Тулуза и затвърдиха мнението, че „Танцът Делхи” ще бъде едно от театралните събития на сезона.

„Представлението минава с голям успех! Всички говорят за театралната школа на източна Европа и не пестят похвали към актьорите. Впечатлени са силно от текста, от сценичната версия, от декора, работата с видеото и режисьорския прочит и въобще ние тук правим една малка художествена революция”, сподели Галин Стоев.

Публиката във Франция е изключително впечатлена от играта на шестимата актьори, които Стоев режисира в сценичната версия на „Танцът Делхи” – Владимир Карамазов, Радина Кърджилова, Светлана Янчева, Радена Вълканова, София Бобчева и Елена Телбис.

„Не, това не е последната сапунка на българската телевизия, а премиерния спектакъл на новия директор на театъра в Тулуза Галин Стоев, който избра именно с това представление да ни покани в своя свят. Представление, създадено на сцената на Народния театър в София, където той е направил своя дебют и с актьори, с част от които той се среща 15 години по-късно”, се казва в специалния репортаж на France 3 Occitanie, който представя режисьора, спектакъла и част от актьорите.

„Танцът Делхи” носи цялата дълбочина и съчувствие, които характеризират поробената душа. Това е спектакъл, в който Галин Стоев говори за тежки неща – смъртта, болката, любовта, но без да изпада в патос и дръзва да покаже нещо много различно, отправяйки огромно предизвикателство пред френската общественост, където би било най-логично да се представи например с пиеса на Молиер”, пише сайтътhttp://www.ramdam.com.

„Скоро след назначаването си за директор трябваше да реша какво да покажа пред френската публика и трябваше да избирам между две възможности – или да покажа нещо, което вече бях направил във Франция или Белгия, или да направя нещо съвсем ново. И аз рискувах, още повече, че вече имах предложение за „Танцът Делхи” от Народния театър „Иван Вазов” – мястото, където съм започнал кариерата си. Винаги съм водил живот на номад, сменял съм местата, езиците, държавите, културите, различният начин на мислене, когато създаваш театър. С това представление аз давам заявка театърът в Тулуза, който оглавявам, да се превърне в естествено пространство за артистите и техните проекти”, споделя Стоев.

Следващите дати на спектакъла са на 16, 17, 18, 19 и 20 януари. Той се играе на български език със субтитри на френски, а в последния ден преди представлението ще има и среща на публика и медии с Галин Стоев и екипа.

Снимки: Maxppp – Photo Press Agency и Владимир Карамазов

ТАНЦЪТ ДЕЛХИ от ИВАН ВИРИПАЕВ

Премиера 1, 2 и 3 декември 2017 г., Народен театър „Иван Вазов”

Превод от руски и постановка    ГАЛИН СТОЕВ

Сценография                                 НИКОЛА ТОРОМАНОВ

Костюми                                        ЕЛИЦА ГЕОРГИЕВА
Музика                                           ЕМИЛИАН ГАЦОВ (ЕЛБИ)

Мултимедия – Илиана Кънчева, Гео Манолов, Димитрис Георгиев

Видеооператори – Ивайло Коцев, Николай Атанасов, Златка Златкова, Теодор Киряков

Асистент на костюмографа – Славена Петкова

Със специална благодарност към Рали Ралчев

Действащи лица и изпълнители:

АЛИНА ПАВЛОВНА                 СВЕТЛАНА ЯНЧЕВА

ЖЕНА НА ВЪЗРАСТ                 РАДЕНА ВЪЛКАНОВА

АНДРЕЙ                                      ВЛАДИМИР КАРАМАЗОВ

ЕКАТЕРИНА                               РАДИНА КЪРДЖИЛОВА

МЕДИЦИНСКА СЕСТРА          СОФИЯ БОБЧЕВА

ОЛГА                                            ЕЛЕНА ТЕЛБИС

В ролята на невидимия санитар САВА ДРАГУНЧЕВ

Драматург Светлана Панчева

Помощник-режисьор Ива Станчева, Олга Недялкова

Художник на плаката Павел Червенков

Художник на програмата Янина Петрова

Фотограф  Гергана Дамянова
You must be logged in to post a comment Login