„Ценя красотата повече от всичко – красотата като манифест на извитата линия и на креативността.“ – Оскар Нимайер

Поредицата „Архитектите на света, в който живеем“ продължава с творчеството на Оскар Нимайер – един от най-смелите модернисти на своето време, който дръзко експериментира с възможностите на  стоманобетона и със скулптурно умение придава на своята архитектура балансирани пропорции, елегантни извивки и запомнящ се силует.

Оскар Нимайер е роден през 1907 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Завършва архитектура в Националното училище за изящни изкуства в родния си град. През 1988 г. получава награда „Прицкер“. Умира десет дни преди 105-тия си рожден ден като оставя след себе си своите емблематични сгради, създадени с много въображение.

„Не е правият ъгъл това, което ме привлича, нито правата линия – силни и статични, създадени от човека. Това, което ме привлича е свободната и чувствена крива – кривата, която аз долавям в планините на моята страна, в криволичещия път на нейните реки, в тялото на любимата жена.“ – споделя Оскар Нимайер и тази негова сетивност личи във всяка негова сграда. Той е автор на Паласио до Планалто, Паласио да Алворада и Паласио Итамарати в Бразилия; на катедралата, сградата на Националният конгрес, на музея за модерно изкуство и музея „Ново“ също в Бразилия; на сградата на Международния културен център в Астурия, Испания.

„Моята работа не е резултат от правилото ‘формата следва функцията’, а от ‘формата следва красотата’ или, още по-добре казано, ‘формата следва женствеността’.“ – казва Нимайер. Проследете с поглед извивките на неговите сгради!
Снимки – Интернет, Facebook, Pinterest

Бъдете верни на своята индивидуалност!

арх. София Папазова

За повече информация  – http://soffdesign.com/

P.S. Следете страниците на  359style.bg и Soff Design Studio  във фейсбук )))

 
You must be logged in to post a comment Login