Mynails- UV или LED? Коя лампа да изберем за изпичане на маникюр?

 

Тъй като това е важен въпрос и много хора се чудят как да направят своя избор, реших да направя едно бързо сравнение на двата типа лапми.

Първо, е важно да разберем че всеки гел-лак съдържа специални компоненти (фотоинициатори), които се полимеризират (изпичат) на UV или LED светлина, или и на двете. Принципът на работа е следният: Дължината на UV вълната, при която се “изпича“ лака е между 300- 400 нм (нано метра), а дължината на LED вълна е между 375- 425 нм. Тоест UV вълната е с по-широка амплитуда. Определени марки гел-лак съдържат фотоинициатори, предназначени за UV лампа, други за LED, а също така има и такива, работещи с двете. Като пример нека вземем първия създател на гел-лак марката CND, се предпоръчва за употреба с UV лампа. Това не означава, че лакът няма да се изпече изобщо в LED лампа, той ще се затвърди до известна степен, защото вълните имат общ интервал дължина, но производителят не гарантира напълно изпичане. Затова, когато купувате гел- лак проверете първо дали е предназначен за вашата лампа.

В тази таблица можете да видете сравнение на двата типа лампи:
UV лампа

LED лампа

Цена По-ниска Струват по-скъпо.
Време за изпичане 2 мин. (Общо време: основа + 2 слоя гел лак+ топ покритие= 8 мин в лампа) 30 сек. (Общо време: основа + 2 слоя гел лак+ топ покритие= 2 мин в лампа)
Ефективност Консумират повече енергия Считат се за енерго- спестяващи
Животът на крушката Трябват да се сменят след 1000 часа работа (средно- 125 маникюра) Имат 50 000 часа живот, за това не се сменят въобще.
Потенциални вредни ефекти UV светлината може да е вредна в големи дози (лъчите са вредни за кожата и здравето, за това се предпоръчва да използвате ръкавици, когато си правите маникюр; обикновените домакински гумени ръкавици за чистене са подходящи за тази цел) Не е вредна
Видове гел- лак Подходяща за всички видове гел-лак Изпича гел-лакове които са предназначени за LED лампа (на сегашния ден, почти всичките)

 

Често чувам въпроси относно мощноста на лампата и дали изходящата мощност (т.е. колко добре изпича лампата) зависи от входящата мощност (обозначена на опаковка- 36W, 48W). Изходящата мощност, а по-конкретно – енергията която лампата произвежда, за да изпече маникюра, изцяло зависи от входящата мощност, защото: 1W (входяща мощност от контакта) = 1 J/s (енергия/ секунда)). И как тогава, ще питате вие, 36W UV лампа изпича маникюр за 2 минути, а 36W LED лампа за 30 сек.? Тук тайната се крие в самите крушки които излъчват различни вълни. Вълните на LED крушка са “по-тесни“ и концентрирани, докато UV вълните се разсейват по цялото пространство и имат нужда от повече време, за да постигнат същия ефект. Факт е, че една 48W UV лампа ще пече по- добре от 36W UV лампа. Затова, аз лично, не обичам 9W UV лампи които се предлагат на пазара, защото според мен не са достатъчно мощни и могат да полимеризират само тънък слой лак.

Много производители на гел-лак разпространяват мита, че техният гел- лак ще се изпече най- добре в лампа от същата марка. Това не е вярно. В основата на всички гел-лакове са мономери и олигомери  (фотоинициатори), в полу- течна форма които се втвърдяват под въздействието на UV/ LED лъчи. Механизмът е един и същия и въпреки факта, че на пазара има голям избор от марки лампи, всичките ползват крушки, които издават само UV или/и LED светлина. Освен това няма как всички производители на гел-лак да имат отделно производство на лампи. Те просто ги поръчват от няколко китайски производители и ги брандират със своето лого от горе. Фактически тази процедура оскъпява лампата, и следователно тя ще струва различно, в зависимост дали има логото на CND или логото на Китайския производител от горе.

За разновидностите на лампи за изпичане има няколко възможности. UV крушките могат да са CFL, CCFL само UV, или комбинирани с LED крушки. CFL и CCFL са със спиралните форми на UV крушка и имат по-дълъг живот, според производителите (около 20 000 часа).

Това е всичко от мен за различните видове лампи. Надявам се да направите правилния избор за себе си и искрено ви желая приятен маникюр!

автор: Виктория Дончев/https://www.mynails.bg/
You must be logged in to post a comment Login