ВОЕВОДА – силна творба за човешките страсти

Обикновено ме вълнуват обществено-политически проблеми и за да пиша за филм явно ме е развълнувал. „ВОЕВОДА” се оказа изненадващо смислен, но и зрелищен филм. Зорница-София е повлияна и от други утвърдени наши исторически филми, но като че ли филмът е най-близо до „Козият рог” със силните и противоречиви характери и човешки отношения. Близо е, но е изцяло друг.

Макар и в съзвучие с историческата истина, което е опасност да бъде клише, филмът докосва най-важните човешки отношения, ценности и противоречия. Не ме бива за кинокритик,  а и рецензии за филма вече има. Аз споделям, какво съм различил и ме е развълнувало. Видях силен, страстен, устремен характер на героинята, различен от досега познатите филмови образи. Румена е краен, граничен образ,  който човек не знае да обича или да мрази. Във всеки случай е от тези редки случаи, при които респект, страх и обожание към героя се сливат. Такива хора са силни, открити и справедливи, но могат и да вършат жестоки неща, когато са убедени в правотата си. Така и Румена убива Кадията, който на два пъти я спасява и е обрисуван във филма като справедлив човек. Убива го не от омраза, а съзнавайки, че доброто което й е сторено не може да го спаси, защото в една истинска борба залозите са по-големи – над чуждия и твоя живот.

Над семейството и децата й, които изпраща друга майка да ги отглежда. И всичко това прави не от осъзната революционност или бунтарщина, а заради огромното си его, Азът, който често променя пътищата на историята. Това за мен е силата на филма, че работи с човешките ценности и слабости. И от зрелищен екшън се е превърнал в смислен филм за егото, любовта и жертвата. Защото героинята жертва всичко – семейство, дете, после второ, но се предава пред любовта, като дори погазва хайдушката братска клетва. А това и струва живота – на нея и любимия й. Зорница-София освен, че е изградила силен и запомнящ се образ е направила още много с филма. Той е почти перфектен като камера, кастинг на актьорите, картина, експресия, каскади. Много богат откъм фолклор, носии и оръжие, коне.

Музиката на „ Кайно Йесно Солнце „ е магнетична и запомняща се.  Старовремските оръжия, снаряженията и носиите са великолепни. Конете са силни и красиви. Въобще с ограничения финансов ресурс на нашите филми е постигнат висок резултат и като зрелищност и като дълбочина. Режисьорката е открила нови качества и характеристики на сцените, които се развиват в планината и ги превърнала в предимство за филма. Никой наш филм досега не е извел напред като важна характеристика на хайдушкия Балкан неговата стръмност. Експресивната камера е отразила стръмнината като закрила, като защита, като предимство на нашите герои пред врага.
Това го има и в главната бойна сцена и в непрекъснатото движение и преследване във филма и е отразено майсторски от камерата. Само това за мен стига да поставя висока оценка на филма. Но има и още много – респектът от врага и уважението между истинските воини, предателството от свой и наказанието от своите, страха и  разочарованието.

Все основни човешки слабости, които изграждат и уплътняват образите на героите. Филмът е успял да ангажира и ентусиазма и уменията на хора от многобройните родни сдружения за български традиции. Те с носиите, оръжията и снаряженията си, както и бойните умения и майсторството на конниците   са обогатили филма и са го направили изключително зрелищен. И още – не мога да се отърся от усещането за нещо ново, модерно в този филм. Не мога да го опиша докрай, но го долавям с опита си, натрупан в досега с изкуствата през годините.  Още може да се напише за филма, но аз както казах пиша само това, което ме е развълнувало. Най-добре е да се гледа!

Владимир Дончев

Снимки – https://www.facebook.com/voevodathefilm/
You must be logged in to post a comment Login