„За първи път усетих, че искам да бъда архитект, когато видях сграда на Льо Корбюзие в японско списание през 1930.“ – Кензо Танге

Тематичната линия „Архитектите на света, в който живеем“ продължава с творчеството на Кензо Танге – структуралист, който съчетава традиционния японски стил в архитектурата с модернизъм и през годините се утвърждава като един от най-значимите архитекти от втората половина на двадесети век.

Кензо Танге е роден през 1913 г. в Осака, Япония. Завършва архитектура в университета в Токио. Занимава се и с урбанизъм. Създава „Лаборатория Танге“, а след това и фирмата Tange Associates, ръководена днес от сина му. През 1987 г. получава награда „Прицкер“ за създаването на токийската катедрала „Непорочно зачатие на света Богородица“.

„Архитектите днес са склонни да подценяват призванието си и да гледат на себе си като на обикновени граждани, които не притежават силата да променят бъдещето.“ – твърди  Кензо Танге – автор на катедралата „Сейнт Мери“, спортната зала Yoyogi , сградата на телевизия „Фуджи“ и кулата на издателски център „Шизуока“ в Токио; на мемориалния музей на мира в Хирошима; на UOB Plaza в Сингапур, на квартала „Фиера“ в Болоня, Италия и на още емблематични сгради.
„Архитектура и дизайн, породени от чисто произволно естество, не може да се очаква да издържат във времето.“ – казва Танге и неговите сгради следват твърдението му. Създадени с много знания и мисъл, и до днес тъкмо те определят облика на значими градове по света.

Снимки – Интернет, Facebook, Pinterest

Бъдете верни на своята индивидуалност!

арх. София Папазова

 

За повече информация  – http://soffdesign.com/

P.S. Следете страниците на  359style.bg и Soff Design Studio  във фейсбук )))

 
You must be logged in to post a comment Login