ЗАПОЧНА СТРОЕЖЪТ НА 56-ТОННАТА СЦЕНА ЗА „ТЕАТЪР ПРЕД ТЕАТЪРА”

Конструкцията за петте представления на открито ще е готова на 2 юли,

15 души работят денонощно

 

Снощи в полунощ в пространството пред Народния театър „Иван Вазов” започна строежа на грандиозната сцена на „Театър пред театъра”. Около полунощ с тир пристигнаха първите 45 тона от елементите, с които ще бъдат изградени сцената и трибуните за най-голямото театрално събитие, с което театърът закрива сезон 2016-2017.

По план близо 56-тонната конструкция трябва да бъде напълно готова до 2 юли, когато ще започнат и техническите и осветителни репетиции за петте представления на открито между 3 и 7 юли. 15 души работят денонощно, за да може на 3 юли точно в 21:30 вечерта „Театър пред театъра” да посрещне първите 1000 зрители на „Мнимият болен”. Това уточни заместник-директорът по производствените и техническите въпроси на Народния театър инж. Емил Марков, който ръководи построяването на сцената и трибуните.




Конструкцията ще бъде разположена на 450 кв. метра, като в задната си част трибуните ще се издигат на 12 метра височина. Поръчани от Германия и строена от българска фирма, сцената и трибуните са напълно обезопасени, за да осигурят максимален комфорт и незабравимо преживяване за зрителите и актьорите. Товароносимостта на трибуната е 1000 кг на кв. метър.

Сцената, на която ще се играят „Мнимият болен” на 3 и 4 юли, „Лунатици” на 5 и „Почивен ден” на 6 и 7 юли, е с размери 14 на 14 метра, а декорите и сценографията на спектаклите ще бъдат специално пригодени за представления на открито.

За удобство на зрителите, цялата конструкция ще бъде оградена с двуметрова ограда, и ще има осем входа, през които те ще могат да влязат. Един от тях ще бъде пригоден за хора в инвалидни колички. Два часа преди началото на представленията ще бъдат взети и специални мерки за сигурност, а на входовете ще се проверяват багажите. От СДВР, които ще охраняват събитието и с кучета, призовават зрителите да не посещават спектаклите, носейки със себе си обемисти багажи.

Влизането на трибуните ще започва точно в 20:30 часа всяка вечер, за да имат възможност приятелите на театъра да вземат и автографи от актьорите, които ще ги очакват на входовете на сцената. Закъснелите зрители могат да не бъдат допускани на местата си, ако пречат на спокойствието на останалите, а ще бъдат настанявани на свободни такива.

Пожарна и линейка, разположени всяка от двете страни на Народния театър, ще бъдат на разположение при необходимост.

Желаещите да преживеят уникалното театрално събитие на открито все още могат да закупят билети от касите на Народния театър, въпреки че огромна част от тях вече са продадени.




You must be logged in to post a comment Login